Стаття 313. Органи, що виконують постанови про конфіскацію предмета, грошей

Постанови про конфіскацію предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення, та грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення, виконуються державними виконавцями в порядку, встановленому законом.

 

Коментар:

У випадках, передбачених законодавчими актами України, майно може бути безоплатно вилучене (конфісковано) у власника за рішенням суду чи іншого компетентного органа (службової особи) як санкція за вчинення правопорушення.

Конфіскація предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім предметом адміністративного правопорушення, полягає в примусовій безоплатній передачі цього предмета у власність держави за рішенням суду Конфісковано може бути лише предмет, який є у приватній власності порушника, якщо інше не передбачено законами України.

Конфіскація вогнепальної зброї, інших знарядь полювання і бойових припасів не може застосовуватись до осіб, для яких полювання є основним джерелом існування.

Конфісковуватися можуть, наприклад, тварини, товари, що продавалися з рук або предмети дрібної спекуляції, або гроші, виручені від дрібної спекуляції та інше. Обов'язковою умовою проведення конфіскації є те, що предмет повинен знаходитися у приватній власності особи, в якої його вилучають. Якщо вилучається предмет, який згідно з законодавством є власністю держави, то це вже не конфіскація, а вилучення із незаконного володіння.

Постанову про конфіскацію виносить тільки суд. Виконується така постанова державним виконавцем. Діяльність державного виконавця регулюється Законами України «Про державну виконавчу службу» від 24.03.1998 р., «Про виконавче провадження» від 21.04.1999 р., іншими нормативно-правовими актами (див. коментар до ст. 311 КпАП). У деяких випадках державний виконавець покладає виконання постанови на уповноважені органи, наприклад, органи мисливського господарства можуть виконувати постанову про конфіскацію незаконно добутих об'єктів тваринного світу при порушенні правил здійснення спеціального використання об'єктів тваринного світу, або органи рибоохорони можуть виконувати постанову про конфіскацію незаконно добутих водних ресурсів при порушенні правил рибальства. Вимоги державного виконавця є обов'язковими для усіх органів, організацій, посадових осіб, громадян і юридичних осіб на території України. Щодо предметів, які не підлягають конфіскації, див. коментар до ст. 315 КпАП.