Стаття 318. Порядок виконання постанови про позбавлення права керування транспортним засобом, річковим або маломірним судном

У разі винесення постанови про позбавлення права керування транспортним засобом, річковим або маломірним судном вилучене відповідно до частини п'ятої статті 265 цього Кодексу посвідчення водія (свідоцтво, диплом) особі, щодо якої застосовано даний захід адміністративного стягнення, не повертається.

Для виданого замість вилученого посвідчення водія (свідоцтва, диплома) тимчасового дозволу на право керування транспортним засобом, річковим або маломірним судном продовжується до закінчення строку, встановленого для подання скарги, або до прийняття рішення по скарзі.

Якщо в результаті розгляду скарги буде прийнято рішення про скасування постанови і закриття справи або про заміну позбавлення права керування транспортним засобом, річковим або маломірним судном іншим заходом стягнення (пункти 3 і 4 частини першої статті 293 цього Кодексу), вилучене посвідчення водія (свідоцтво, диплом) повертається особі, у якої його було вилучено.

 

Коментар:

КпАП передбачений такий вид адміністративного стягнення, як позбавлення спеціального права, а саме права керування транспортними засобами, річковим або маломірним судном. До правопорушень, за які накладаються такий вид адміністративного стягнення належить, наприклад: грубе порушення механізаторами правил технічної експлуатації сільськогосподарських машин і техніки безпеки (ст. 108 КпАП), порушення правил з охорони порядку і безпеки руху на річковому транспорті і маломірних суднах (частини 2, 3 ст. 116 КпАП), перевищення водіями транспортних засобів швидкості руху, невиконання сигналів регулювання дорожнього руху (ч. 4 ст. 122 КпАП), невиконання водіями вимог про зупинку, залишення місця дорожньо-транспортної пригоди (ст. 1222 КпАП) та інші.

Порядок вилучення посвідчення водія (свідоцтва, диплома) визначається відповідними актами Міністерства внутрішніх справ та Міністерства транспорту України. Позбавити права на керування транспортним засобом, річковим або маломірним судном правопорушника можливо, згідно з КпАП, на строк до 3-х років. Підстави для вилучення посвідчення водія зазначене у п. 4 Типових правил взаємовідносин міліції з учасниками дорожнього руху та власниками транспортних засобів, затверджених МВС України № 520 від 06.08.1997 р.

При вчиненні правопорушень, за які передбачається така санкція як позбавлення спеціального права, у водія вилучається водійське посвідчення, натомість йому видається тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом або річковим чи маломірним судном. Дія такого тимчасового дозволу продовжується до закінчення строку, встановленого для подання скарги (протягом десяти днів з дня винесення постанови) або у випадку подання скарги до прийняття рішення за скаргою. Згідно зі ст. 293 КпАП у результаті розгляду скарги може бути прийнято одне з таких рішень:

1) залишення постанови без змін, а скарги - без задоволення;

2) скасування постанови, надіслання справи на новий розгляд;

3) скасування постанови, закриття справи;

4) зміна заходу стягнення в межах, передбачених нормативним актом про відповідальність за адміністративне правопорушення, з тим, щоб стягнення не було посилено.

Якщо буде прийнято рішення, яке відповідає п. З і п. 4 ст. 293 КпАП, то посвідчення водія повертається особі, в якої було вилучено.