Стаття 319. Порядок виконання постанови про позбавлення права полювання

Виконання постанови про позбавлення права полювання провадиться шляхом вилучення посвідчення мисливця.

У разі ухилення особи, позбавленої права полювання, від здачі посвідчення мисливця, органи мисливського господарства вилучення посвідчення мисливця провадять у встановленому порядку.

Порядок вилучення посвідчення мисливця встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі лісового господарства.

 

Коментар:

Серед стягнень у вигляді позбавлення спеціального права КпАП визначає два види: 1) позбавлення права керування; 2) позбавлення права полювання.

Позбавлення права полювання встановлюється за порушення правил використання об'єктів тваринного світу, а саме за повторне порушення правил полювання (полювання без належного на те дозволу, в заборонених місцях для добування тварин) чи таке, яке мало наслідком добування, знищення або поранення тварин. Позбавлення такого права можливе на строк до трьох років. Рішення щодо застосування такого виду адміністративного стягнення приймає суд. Виконують постанову про позбавлення права полювання органи, які здійснюють державний нагляд за дотриманням правил полювання. Керівники цих органів (наприклад, керівники територіальних органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі мисливського господарства та полювання) здійснюють вилучення у правопорушника посвідчення мисливця. У випадку, коли особа ухиляється від добровільної здачі посвідчення мисливця, органи мисливського господарства здійснюють примусове вилучення посвідчення мисливця в порядку, який встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі мисливського господарства та полювання (лісового господарства).

Цей вид стягнення не може застосовуватись, згідно з ч. З ст. ЗО КпАП, до осіб, для яких полювання є основним джерелом існування.