Стаття 108. Оплата роботи у нічний час

Робота у нічний час (стаття 54) оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Коментар:

1. В період соціалізму ст. 108 КЗпП передбачала підвищену оплату праці у нічний час, але сформульована ця стаття була не як норма прямої дії. Вона відсилала до спеціального законодавства. У зв'язку з внесенням змін до ст. 108 КЗпП Законом від 15 грудня 1993 року всі нормативні акти, які регулювали оплату праці у нічний час, втратили чинність, оскільки ст. 108 КЗпП у новій редакції не допускає регулювання оплати праці у нічний час будь-яким законодавством, крім самої ст. 108. Втратили силу і ті нормативні акти, які встановлювали вищий рівень оплати праці у нічний час (наприклад, постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР "Про додаткові заходи щодо закріплення кадрів у виробничих об'єднаннях і на підприємствах текстильної та деяких інших галузей промисловості СРСР" від 1 березня 1982 року, яка передбачала вищий порівняно з законодавством України розмір доплат за роботу у нічний час - 75 відсотків тарифної ставки або посадового окладу).

2. Одночасно із зміною способів встановлення підвищених розмірів оплати праці у нічний час було передбачено, що мінімальним розміром підвищеної оплати роботи у нічний час (доплати за роботу у нічний час) є 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за весь час роботи у нічний час. Нічним часом відповідно до ст. 54 КЗпП є час з 10 години вечора до 6 години ранку. Вищі розміри оплати у нічний час ст. 108 КЗпП допускає можливість встановлювати в генеральній, галузевій, регіональній угодах або в колективному договорі.

3. Генеральною угодою на 2004 - 2005 роки встановлений фіксований розмір доплати за роботу у нічний час - до 35 відсотків тарифної ставки. Вищий розмір оплати праці у нічний час може встановлюватись галузевими, регіональними угодами і колективними договорами.

4. Встановлення на підприємствах колективним договором розмірів доплати за роботу у нічний час, який перевищує ті розміри, що встановлені ст. 108 КЗпП, генеральною, галузевою і регіональною угодами, не є реалізацією права на встановлення додаткових порівняно із законодавством трудових і соціально-побутових пільг працівникам відповідно до ст. 91 КЗпП, а є реалізацією права сторін колективного договору на встановлення умов оплати праці (ст. 13 КЗпП і ст. 7 Закону "Про оплату праці").

5. Розміри доплати за роботу у нічний час у бюджетних установах визначаються Кабінетом Міністрів України за погодженням з відповідними профспілками (п. 2.3 Генеральної угоди на 2004 - 2005 роки).