Стаття 109. Оплата праці за незакінченим відрядним нарядом

В разі, коли працівник залишає відрядний наряд незакінченим з незалежних від нього причин, виконана частина роботи оплачується за оцінкою, визначеною за погодженням сторін відповідно до існуючих норм і розцінок.

Коментар:

1. Ст. 109 КЗпП допускає можливість оплати незакінченого відрядного наряду лише за умови, що він виявляється незакінченим з незалежних від працівника причин. В тому випадку, коли розмір оплати праці за виконану роботу за незакінченим відрядним нарядом можна точно визначити на основі відрядних розцінок, розрахованих відповідно до тарифної ставки і належно затверджених норм виробітку, сторони трудового договору при погодженні розміру оплати повинні лише уточнити обсяг виконаної роботи. Водночас можливі й такі випадки, коли обсяг виконаної роботи не може бути виміряний цілими одиницями продукції, у яких визначена норма праці і на які розрахована розцінка. Тоді сторонам трудового договору дійсно необхідно погодити розмір оплати роботи, виконаної за незакінченим відрядним нарядом.

2. Якщо робота за відрядним нарядом не виконана з причин, які залежать від працівника, оплата виконаної роботи можлива тільки в порядку, встановленому ст. 91 КЗпП, за рахунок власних коштів підприємства. Така пільга для працівників може встановлюватися і колективним договором і за погодженням керівника підприємства з працівником (якщо статутом підприємства або цивільно-правовим власником підприємства керівнику таке право надане).