Стаття 164. Компенсаційні виплати за невиданий спеціальний одяг і спеціальне взуття

Видача замість спеціального одягу і спеціального взуття матеріалів для їх виготовлення або грошових сум для їх придбання не дозволяється.

Власник або уповноважений ним орган повинен компенсувати працівникові витрати на придбання спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, якщо встановлений нормами строк видачі цих засобів порушено і працівник був змушений придбати їх за власні кошти. У разі дострокового зносу цих засобів не з вини працівника власник або уповноважений ним орган зобов'язаний замінити їх за свій рахунок.

Коментар:

1. Спеціальний одяг і спеціальне взуття повинні видаватися працівникові в натурі. Замість спецодягу або спецвзуття не можуть бути видані гроші для їх придбання або матеріали для їх виготовлення.

2. Якщо власник не виконав свого обов'язку видати працівникові спецодяг і спецвзуття, працівник має право придбати їх за свій рахунок і вимагати від власника компенсації здійснених витрат. Це правило частини другої коментованої статті є нормою прямої дії. Воно прямо не передбачає, але й не виключає його конкретизації в підзаконних актах. П. 3.4 Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту встановлені такі правила компенсації. Вартість спецодягу і спецвзуття, придбаних працівником, уточнюється бухгалтерією. Компенсація виплачується на підставі наданих працівником документів (товарний або касовий чек) у межах роздрібних цін, що існують у даній місцевості. При перевищенні цих цін різниця в цінах компенсується лише в тому випадку, якщо це передбачено колективним договором. За відсутності в працівника документів, які підтверджують сплачену суму, компенсація провадиться "за роздрібними цінами підприємства-виробника". Інформації про роздрібні ціни в нього може і не бути, якщо працівник продає свою продукцію винятково оптом. Тоді прийдеться повернутися до роздрібних цін, які склалися в даній місцевості.

3. Пункт 5.1 Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту на власника покладається також обов'язок забезпечити своєчасну хімчистку або прання спецодягу. Якщо він вчасно цей обов'язок не виконав, працівник може здійснити хімчистку або прання у відповідному підприємстві. Ці витрати повинні бути компенсовані власником працівникові за умови подання документа, який підтверджує вартість послуг.