Стаття 188. Вік, з якого допускається прийняття на роботу

Не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років.

За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років.

Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює. 

Коментар:

1. За загальним правилом, допускається прийняття на роботу лише осіб, що досягли шістнадцятирічного віку.

2. Як виняток із загального правила, що не допускає прийняття на роботу осіб, що не досягли шістнадцятирічного віку, за згодою одного із батьків або осіб, що їх замінюють (піклувальників), допускається прийняття на роботу осіб, які досягли 15-річного віку. Закон не встановлює форми такої згоди. Практично доцільно, щоб вона давалося письмово. Це виключило б спори з приводу того, чи була така згода.

3. Допускається також прийняття на роботу осіб, які досягли чотирнадцятирічного віку. При цьому прийняття на роботу повинно відповідати ряду умов:

1) перша умова виглядає як декларація: це допускається з метою підготовки молоді до продуктивної праці. Навряд чи можна порушувати питання про незаконність укладення трудового договору з особою, яка не досягла 15-річного віку, тільки тому, що відсутня така мета. З формулювання статті, що коментується, можна зробити висновок про те, що сторони трудового договору і взагалі не зобов'язані переслідувати цю мету. Названа мета малася на увазі законодавцем, коли він приймав рішення про внесення цього правила до Кодексу законів про працю. Це - мотивація законодавцем свого рішення;

2) прийняттю на роботу відповідно до частини третьої ст. 188 КЗпП підлягають учні загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів. Відповідно до сьогоднішньої класифікації до цієї категорії можуть бути віднесені і студенти вищих навчальних закладів першого та другого рівнів акредитації;

3) прийняття на роботу допускається для виконання легкої роботи, яка не завдає шкоди здоров'ю неповнолітнього;

4) робота не повинна порушувати процес навчання і повинна виконуватися у вільний від навчання час;

5) повинна бути отримана згода одного із батьків або осіб, що їх замінюють (піклувальників).