Стаття 231. Платники збору

231.1. Платниками збору є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що відповідно до статті 232 цього Кодексу є об'єктами оподаткування.

 

Коментар:

 

Фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, - це громадяни України, іноземці, особи без громадянства, біженці, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортного засобу, що є об'єктом оподаткування відповідно до статті 232.1.1 Податкового кодексу України.

Юридичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, - це підприємства, установи, організації, іноземні юридичні особи, нерезиденти (у значенні п. п. "а", "б" ст. 14.1.122 Податкового кодексу України), які зареєстровані у встановленому законом порядку та здатні від свого імені реалізовувати право на першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що є об'єктом оподаткування відповідно до статті 232.1.1 Податкового кодексу України.

Державна реєстрація здійснюється органами Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України; порядок реєстрації встановлюється Кабінетом Міністрів України.