Стаття 235. Пільги щодо збору

235.1. Від сплати збору звільняються легкові автомобілі для інвалідів з об'ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, що придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

235.2. У разі відчуження транспортних засобів, зазначених у пункті 235.1 цієї статті, особи, які отримали такі транспортні засоби у власність, зобов'язані сплатити збір за ставками у порядку та на умовах, передбачених цим розділом.

 

Коментар:

 

Наявність пільг зі сплати транспортного збору на відміняє обов'язку власника зареєструвати транспортний засіб у спеціально уповноважених органах. Пільги по сплаті транспортного збору надаються найменш захищеним верствам населення, яким транспортний засіб було придбано за рахунок державного чи місцевого бюджетів або безоплатно передано. Норма чітко встановлює види транспортних засобів, які не обкладаються збором, а саме: легкові автомобілі з об'ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів. Також не підлягають обкладенню цим видом збору транспортні засоби, які придбані та/або передані деяким видам юридичних осіб, а саме: будинки-інтернати, пансіонати для ветеранів війни і праці, геріатричні пансіонати, реабілітаційні установи для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

Якщо фізична чи юридична особа, яка одержала легковий автомобіль за вищезазначених умов, захоче його продати, то наступний власник зобов'язаний здійснити реєстрацію такого транспортного засобу та сплатити транспортний збір.