Стаття 32. Час реєстрації шлюбу

1. Шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу.

За наявності поважних причин керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку.

2. У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

3. Якщо є відомості про наявність перешкод до реєстрації шлюбу, керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану може відкласти реєстрацію шлюбу, але не більш як на три місяці. Рішення про таке відкладення може бути оскаржене до суду.

Коментар:

1. За загальним правилом, встановленим статтею 32 СК, шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подачі особами заяви про реєстрацію шлюбу. Такий строк встановлено для того, щоб працівники органу реєстрації актів цивільного стану мали можливість перевірити ті дані, які заявили наречені у заяві про реєстрацію шлюбу, з'ясувати, чи відсутні обставини, які унеможливлюють реєстрацію шлюбу наречених. Протягом цього строку будь-яка особа має можливість повідомити орган реєстрації актів цивільного стану про обставини, які перешкоджають реєстрації шлюбу.

У тому випадку, коли існують певні поважні причини, реєстрація шлюбу може бути проведена до спливу строку, встановленого ч. 1 ст. 32 СК. Для реєстрації шлюбу до спливу строку, зазначеного в ч. 1 ст. 32 СК, необхідно: 1) наявність поважних причин (як правило такими поважними причинами є тяжка хвороба одного з наречених, майбутнє тривале відрядження одного з наречених, призов на строкову військову службу тощо).

2. У разі наявності особливих обставин шлюб між особами може бути зареєстровано в день подачі заяви про реєстрацію шлюбу або в будь-який інший день, зазначений нареченими. Такими особливими обставинами є вагітність нареченої, народження нею дитини. Реєстрація шлюбу проводиться в день подачі заяви, якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого (бойові дії, епідемії, стихійні лиха, наявність відомостей, які свідчать, що відносно нареченого або нареченої може бути здійснено замах на вбивство).

3. Якщо до органу реєстрації актів цивільного стану надійшли відомості про обставини, які перешкоджають реєстрації шлюбу, реєстрація може бути відкладена. Орган реєстрації актів цивільного стану, за наявності письмових даних про наявні перешкоди реєстрації шлюбу, за власної ініціативи може відкласти реєстрацію шлюбу. Реєстрація шлюбу відкладається рішенням керівника державного органу реєстрації актів цивільного стану не більш як на три місяці. У разі відкладення реєстрації шлюбу, орган реєстрації актів цивільного стану повідомляє заявникові, який про це повідомив, та наречених. Особі, що повідомила, пропонується у термін не більше, ніж три місяці, подати відповідні письмові докази на підтвердження заявленої інформації. У випадку непідтвердження такої інформації, реєстрація шлюбу відбувається на загальних підставах (п. 11 третього розділу Правил реєстрації актів цивільного стану). Рішення про таке відкладення може бути оскаржене до суду.