Стаття 12. Державна виконавча служба

Державна виконавча служба виконує покарання у виді конфіскації майна у випадках та в порядку, передбачених цим Кодексом та законами України.

Коментар:

Стаття, що коментується, характеризується тим, що визначає особливий статус Державної виконавчої служби, як суб'єкта виконання покарання у виді штрафу і конфіскації майна у випадках та в порядку, передбачених КВК України та законами України "Про державну виконавчу службу", "Про виконавче провадження".

Державна виконавча служба України у своїй структурі має Департамент державної виконавчої служби, державні виконавчі служби у Автономній Республіці Крим, областях, м. Києві і Севастополі, районах та містах. Державна виконавча служба України функціонує у складі Міністерства юстиції України та його територіальних підрозділах.

Особливості виконання покарання у виді штрафу не потребують створення для цього спеціальних установ. Засуджені до цього виду покарання мають можливість добровільно сплатити суму штрафу, призначеного за вироком суду, в противному випадку стягнення штрафу здійснюється органами Державної виконавчої служби, основним призначенням яких є забезпечення виконання судових рішень, в тому числі й у кримінальних справах.

Виконання рішень, перелік яких встановлений у даній статті, покладається на державних виконавців, які по статусу є державними службовцями і діють у порядку, передбаченому чинним законодавством. У випадку виконання зведеного виконавчого впровадження, при органах Державної виконавчої служби можуть утворюватися тимчасові виконавчі групи в порядку, встановленому Міністерством юстиції України, до складу яких включаються державні виконавці одного або кількох її органів.

Контроль за організаційно-правовою діяльністю державних виконавців здійснюють структурні підрозділи Департаменту Державної виконавчої служби та управлінь (відділів) юстиції.

У разі виникнення обставин, що ускладнюють виконання рішення, або у разі виконання зведеного виконавчого провадження, при органах державної виконавчої служби можуть утворюватися виконавчі групи в порядку, встановленому Міністерством юстиції України, до складу яких включаються державні виконавці одного або кількох органів державної виконавчої служби.