Стаття 16. Виправні центри

Виправні центри виконують покарання у виді обмеження волі стосовно осіб, засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості, а також засуджених, яким даний вид покарання призначено відповідно до статей 82, 389 Кримінального кодексу України.

Коментар:

Стаття, що коментується, визначає статус виправного центру. Згідно даної статті виправні центри є кримінально-виконавчими установами відкритого типу, призначені для виконання покарання у виді обмеження волі стосовно осіб, засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості.

Виправні центри виступають також в якості місць відбування покарання у виді обмеження волі, встановлюючи, що особи, засуджені до обмеження волі, відбувають покарання у виправних центрах, як правило, у межах адміністративно-територіальної одиниці відповідно до їх постійного місця проживання до засудження.

Вважається, що прийняття нового КВК України дозволило створити такі форми відкритих установ, як кримінально-виконавчі установи відкритого типу (виправні центри) та дільниці соціальної реабілітації виправних колоній.

Слід також наголосити, що у сфері кримінально-правового і кримінально-виконавчого регулювання з'явився новий інститут, який став важливим засобом виправлення і ресоціалізації засуджених, оскільки він не пов'язаний з розривом їх соціальних зв'язків, і є за своїм змістом одним із гуманних заходів кримінально-правового впливу, властивих правовій державі.