Стаття 79. Соціально-виховна робота із засудженими військовослужбовцями

1. Соціально-виховну роботуіз засудженими військовослужбовцями організовує і проводить командування дисциплінарного батальйону. Вона ведеться відповідно до цього Кодексу та нормативно-правових актів Міністерства оборони України. Командири військових частин, з яких прибули засуджені військовослужбовці, зобов'язані підтримувати постійний зв'язок з командиром дисциплінарного батальйону, цікавитися поведінкою колишніх підлеглих і сприяти їхній ресоціалізації.

2. Місцеві органи виконавчої влади і громадські організації можуть надавати допомогу командуванню дисциплінарного батальйону в проведенні соціально-виховної роботи із засудженими військовослужбовцями.

Коментар:

Стаття, що коментується, передбачає проведення соціально-виховної роботи із засудженими військовослужбовцями. Серед засобів соціально-виховної роботи, які можуть бути застосовані для виправлення засуджених військовослужбовців, слід виділити: режим відбування покарання у виді тримання у дисциплінарному батальйоні, суспільно-корисна праця, соціально-виховна робота, військове навчання.

Соціально-виховну роботу із засудженими військовослужбовцями організовує і проводить командування дисциплінарного батальйону. Вона ведеться відповідно до цього Кодексу та нормативно-правових актів Міністерства оборони України. Командири військових частин, з яких прибули засуджені військовослужбовці, зобов'язані підтримувати постійний зв'язок з командиром дисциплінарного батальйону, цікавитися поведінкою колишніх підлеглих і сприяти їхній ресоціалізації.

Місцеві органи виконавчої влади і громадські організації можуть надавати допомогу командуванню дисциплінарного батальйону у проведенні соціально-виховної роботи із засудженими військовослужбовцями. Формами соціально-виховної роботи є: заняття з правової та психологічної підготовки; регулярне інформування засуджених про зміни порядку і умов відбування покарання; індивідуальна та корекційна робота із засудженими; спортивна робота тощо.

Методи соціально-виховної роботи різноманітні, від організацій лекцій, тематичних вечорів, ділових ігор, бесід, читання газет і журналів, перегляду телепередач, кінофільмів, до залучення засуджених в художній самодіяльності, спортивно-масовій, бібліотечній та іншій роботі.