Стаття 98. Тримання засуджених до позбавлення волі в дільниці соціальної адаптації

1. У дільниці соціальної адаптації на кожного засудженого розробляється спеціальна індивідуальна програма підготовки його до звільнення.

2. Засуджені, які тримаються в дільниці соціальної адаптації, працевлаштовуються на окремих виробничих об'єктах колонії або за межами колонії на інших об'єктах з дотриманням вимог безпеки і постійного контролю.

3. Засуджені, які тримаються в дільниці соціальної адаптації, проживають в межах колонії у спеціально обладнаних приміщеннях окремо від інших засуджених.

Коментар:

Стаття, що коментується, визначає порядок тримання засуджених до позбавлення волі в дільниці соціальної адаптації. У дільниці соціальної адаптації тримаються засуджені з правомірною поведінкою і сумлінним ставленням до праці, яким до звільнення від відбування покарання залишається не більше шести місяців.

У дільниці соціальної адаптації на кожного засудженого розробляється спеціальна індивідуальна програма підготовки його до звільнення, вони проживають у межах колонії у спеціально обладнаних приміщеннях окремо від інших засуджених.

Засуджені, які тримаються в дільниці соціальної адаптації, працевлаштовуються на окремих виробничих об'єктах колонії або за межами колонії на інших об'єктах з дотриманням вимог безпеки і постійного контролю.

Індивідуальна програма підготовки до звільнення засудженого розробляється відділенням соціально-психологічної служби, підписується її начальником, погоджується із заступником начальника установи із соціально-виховної та психологічної роботи та затверджується начальником виховної колонії. Зміст індивідуальної програми підготовки засудженого до звільнення доводиться засудженому під розпис.

За результатами реалізації кожного заходу програми старший вихователь (вихователь), психолог, медичний працівник виховної колонії або залучений фахівець центрів соціальних служб для молоді роблять відповідні відмітки. Результати реалізації програми щомісячно перевіряються заступником начальника установи з соціально-виховної та психологічної роботи або старшим інспекторським складом відділу соціально-виховної та психологічної роботи виховної колонії, про що також робляться відмітки.

За результатами програми старший вихователь, психолог, медичний працівник роблять відповідні записи у інформаційній картці, які дозволяють простежити хід підготовки до звільнення засудженого.