Стаття 165. Обчислення іспитового строку

1. Іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду.

2. Після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов'язки та не вчинив нового злочину, за поданням кримінально-виконавчої інспекції звільняється судом від призначеного йому покарання, контроль за його поведінкою припиняється і засуджений знімається з обліку в кримінально-виконавчій інспекції.

Коментар:

Стаття, що коментується, передбачає обчислення іспитового строку осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням. Іспитовий строк - це певний проміжок часу, протягом якого здійснюється контроль за засудженим і останній під загрозою реального відбування призначеного покарання зобов'язаний виконувати покладені на нього обов'язки та інші умови випробування. Іспитовий строк містить у собі реальне виконання покарання.

У випадку, якщо засуджений не буде виконувати умови випробування і покладені на нього судом обов'язки, він практично втрачає можливість остаточного звільнення від відбування покарання і погашення судимості. Значення іспитового строку полягає і в тому, що тільки протягом цього строку особа визнається судимою і за нею здійснюється контроль з боку органів виконання покарання.

Слід зазначити, що іспитовий строк дисциплінує засудженого, привчає його дотримуватися законів, нагадує йому, що він не виправданий, а проходить випробування, від результату якого залежить його подальша доля, - звільнення від відбування призначеної основної міри покарання або реальне її відбування.

Тривалість іспитового строку встановлена ч. 3 ст. 75 КК України у межах від одного року до трьох років. Критерієм його тривалості в кожному випадку має бути час, необхідний для того, щоб засуджений довів своє виправлення без реального відбування основного покарання. Скороченню в порядку заохочення іспитовий строк не підлягає.

Закон встановлює лише один відправний момент обчислення іспитового строку - момент проголошення вироку, а обчислюється він аналогічно за термін будь-якого строкового покарання. Наприклад, якщо вирок проголошено (винесено) 2 липня 2006 року, а іспитовий строк встановлено терміном в два роки, то він закінчується відповідно о 24.00 годині 2 липня 2008 року, а направляти подання до суду необхідно не раніше останнього дня іспитового строку.

Контроль за поведінкою засуджених осіб припиняється, і вони знімаються з обліку у зв'язку з (із): а) закінченням іспитового строку - за наявності постанови (ухвали) суду про звільнення; б) скасуванням звільнення від відбування покарання з випробуванням (звільненням від відбування покарання) та направленням для відбування покарання, призначеного вироком суду, - за наявності відповідної постанови (ухвали) суду; в) скасуванням вироку - за наявності відповідної постанови (ухвали) суду; г) звільненням засудженої жінки, яка має дитину віком до трьох (семи) років, від подальшого відбування покарання або заміною його більш м'яким, направленням її для відбування покарання, призначеного вироком суду, - за наявності відповідної постанови (ухвали) суду; д) амністією - за наявності відповідної постанови (ухвали) суду; е) засудженням за учинення нового злочину - за наявності копії вироку, що набрав законної сили; ж) смертю засудженої особи - за наявності відповідної довідки з відділу реєстрації актів громадянського стану; з) пересилкою особової справи до іншого підрозділу інспекції - за наявності підтвердження про отримання особової справи.