Стаття 310. Посів або вирощування снотворного маку чи конопель

1. Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п'ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п'ятдесяти рослин - караються штрафом від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 цього Кодексу, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості п'ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п'ятдесят і більше рослин -  караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Коментар:

1. Об'єктом злочину є встановлений з метою охорони здоров'я населення порядок культивування рослин, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини і обіг яких допускається для промислових цілей.

2. Предмет цього злочину - це не власне наркотики, готові до вживання, а лише рослини (чи їх частини), що містять наркотичні засоби та психотропні речовини,- мак снотворний і коноплі.

Коноплі окультурені людиною за декілька тисячоліть до нашої ери. Із плосконі (чоловічі особини) отримують м'яке міцне волокно, близьке за якістю до лляного. Волокно матірки (жіночі особини), яке називається прядивом (рос.- пенька), грубе, міцне, не гниє у воді, тому з нього виробляють морські канати, мотузки, шпагати, рибальські сіті, парусину, брезент, пожежні рукави, упряж. Насіння конопель містить 30 - 35 % масла, яке використовують для виготовлення фарби, оліфи, замазки. За морфологічними, біологічними і господарськими ознаками розрізняють багато сортів конопель. Вони також розрізняються за процентом вмісту в них тетрагідроканнабінолу, який залишається високим у більшості сортів конопель, що культивуються в Україні.

Снотворний мак є цінним сільськогосподарським продуктом, а також широко використовується для медичних потреб. Поряд з цим незаконне виробництво або виготовлення з його плодів і стебел наркотичних засобів завдає значної шкоди здоров'ю населення і сприяє поширенню наркоманії, що й визначає суспільну небезпеку його незаконного культивування. У дозрілих коробочках снотворного маку, який вирощується в Україні (його ще називають олійним, що є некоректним), після обмолоту насіння міститься 0,3 - 0,6 % морфіну.

3. Об'єктивну сторону злочину утворюють незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель, тобто культивування цих рослин.

Діяльність з культивування рослин, включених до таблиці I Переліку, на території України забороняється, за винятком діяльності з культивування та (або) використання рослин, включених до списку N 3 таблиці I Переліку, що містять малі кількості наркотичних речовин, з додержанням умов, визначених законодавством. Це такі умови:

діяльність з культивування та (або) використання рослин, включених до списку N 3 таблиці I Переліку, що містять малі кількості наркотичних речовин для промислових цілей, визначених ліцензією, може здійснюватися юридичними особами всіх форм власності за наявності в них відповідної ліцензії в межах визначених Кабінетом Міністрів України квот. Гранично допустимий вміст наркотичних речовин у рослинах, включених до списку N 3 таблиці I Переліку, встановлюється Кабінетом Міністрів України за поданням Комітету;

культивування рослин, включених до списку N 3 таблиці I Переліку, що містять малі кількості наркотичних речовин, для промислових цілей, визначених ліцензією, здійснюється шляхом застосування кондиційного і репродуктивного насіння, придбаного у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку;

юридичні особи - власники ліцензій на здійснення діяльності з культивування та (або) використання рослин, включених до списку N 3 таблиці I Переліку, що містять малі кількості наркотичних речовин для промислових цілей, визначених ліцензією, зобов'язані вжити заходів щодо забезпечення встановленого законодавством режиму охорони посівів, місць зберігання і переробки цих рослин. При цьому необхідно мати на увазі, що культивування рослин виду мак снотворний для виробництва насіння допускається лише за умови використання насіння, зібраного із сортів рослин, у висушеній соломі яких вміст морфіну не перевищував 0,15 відсотка. Культивування рослин роду коноплі для промислових цілей, за винятком виробництва та (або) виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин, допускається за умови використання насіння, зібраного із сортів рослин, у висушеній соломі яких вміст тетрагідроканнабінолу не перевищував 0,15 відсотка.

Квоти на наркотичні засоби і психотропні речовини - це максимальна кількість наркотичних засобів і психотропних речовин, встановлена Кабінетом Міністрів України на підставі розрахункової потреби України в наркотичних засобах і психотропних речовинах, у межах яких здійснюється їх обіг протягом визначеного періоду. Ліцензія є документом державного зразка, що дає право суб'єкту господарювання на здійснення зазначених у ньому видів діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. Ліцензійні умови - це перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог до діяльності з обігу зазначених засобів і речовин, що визначаються Законом України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори", та ліцензійних умов, які затверджуються згідно із Законом України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" і виконання яких є обов'язковим для суб'єктів господарювання, що отримали ліцензії на здійснення відповідної діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

Таким чином, незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель означають культивування цих рослин юридичними особами без спеціального дозволу - ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності, або вчинення таких дій фізичними особами. Викладене означає, що в Україні громадяни не мають права сіяти й вирощувати мак снотворний та коноплі - культивування ними таких рослин за будь-яких умов визнається незаконним.

Кримінально-правове поняття посів означає незаконне внесення у відкритий або тимчасовий (закритий) ґрунт насіння рослин виду мак снотворний чи рослин роду коноплі, а також висаджування у відкритий ґрунт придбаної, тобто вирощеної іншою особою, розсади цих рослин. Способи й засоби, що при цьому використовуються, значення для кваліфікації не мають. Посів може бути здійснений у будь-якому місці - на присадибних ділянках, пустирищах, на полях державних чи колективних господарств тощо.

Поняття вирощування охоплює різні роботи з догляду за посівами (засіяною площею) і рослинами виду мак снотворний або рослинами роду коноплі, незаконне культивування яких карається у кримінально-правовому порядку (обробка міжрядь, боротьба зі шкідниками і хворобами, знищення бур'янів, підживлення добривами, поливання та інші дії, у т. ч. догляд за розсадою в закритому ґрунті).

Незаконні посів або вирощування снотворного маку чи конопель і незаконні виробництво чи виготовлення з них наркотичних засобів, їх подальше зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту (чи без такої мети), а так само збут слід кваліфікувати за статтями 310 і 307 або 309.

За ч. 1 ст. 310 підлягають кваліфікації дії осіб, які незаконно здійснили посів або вирощування снотворного маку чи конопель у кількості понад 100 рослин, тобто у межах (враховуючи положення ч. 2 ст. 310) від 101 до 499 рослин включно. В інших випадках, враховуючи цей кількісний критерій, може наставати або адміністративна (ст. 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 р.), або кримінальна відповідальність (ч. 2 ст. 310).

Злочин вважається закінченим з моменту виконання дій, що утворюють посів (внесення насіння в ґрунт) чи вирощування (коли здійснюються заходи по догляду) рослин, що містять наркотики,- незалежно від того, чи були вирощені снотворний мак або коноплі, чи був зібраний урожай і вироблено (виготовлені) наркотичні засоби.

4. Суб'єкт злочину загальний. Якщо мак снотворний чи коноплі були незаконно посіяні чи вирощувались службовою особою, яка для цього використала владу чи службове становище всупереч інтересам служби, вчинене за наявності підстав слід кваліфікувати за статтями 364 і 310.

5. Суб'єктивна сторона злочину характеризується умислом.

Якщо ці дії вчиняються за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 310), така група має діяти з метою збуту. Ця мета містить у собі намагання винних передати у володіння іншій особі (безоплатно чи за винагороду) врожай снотворного маку чи конопель, які посіяні або вирощені вказаною групою осіб. Виникнення такої мети можливе як до посіву снотворного маку чи конопель, так і на етапі їх вирощування. Головне, щоб співучасники до збирання врожаю усвідомлювали подальшу долю посіяних або вирощуваних рослин у межах взаємної домовленості. У разі, коли незаконні посів або вирощування снотворного маку чи конопель здійснено з метою збуту макової соломи чи конопель, цей злочин є закінченим незалежно від реалізації мети. Якщо ж урожай буде фактично реалізовано, дії винуватих слід кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених ч. 2 ст. 310 і відповідною частиною ст. 307.

6. Кваліфікуючими ознаками злочину є незаконні посів або вирощування снотворного маку чи конопель: 1) особою, яка була засуджена за цією статтею; 2) особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317; 3) за попередньою змовою групою осіб з метою збуту; 4) у кількості п'ятисот і більше рослин.

Отже, в даному випадку поряд з іншим законом передбачені дві кваліфікуючі ознаки, що пов'язані із вчиненням тотожних (минула судимість, тобто спеціальний рецидив) і однорідних злочинів (повторність). У випадках вчинення повторних однорідних дій відповідальність за ч. 2 ст. 310 настає незалежно від того, чи була особа засуджена за вчинення будь-якого з перелічених злочинів. Для врахування спеціального рецидиву вимагається, аби судимість винуватого не була погашена чи знята відповідно до статей 89 - 91 і щоб на момент нового злочину не закінчилися строки давності притягнення до кримінальної відповідальності за раніше вчинене діяння.

Необхідно звернути увагу на те, що у разі повторного вчинення дій, передбачених ч. 1 ст. 310 (тобто якщо особа не була засуджена за цей злочин), вона не може нести відповідальності за ч. 2 ст. 310. За відсутності судимості такі повторні дії містять ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 310.

Про поняття повторності див. також ст. 32 і коментар до неї, про поняття судимості - ст. 88 і коментар до неї, а про поняття вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб - ст. 28 і коментар до неї.

При підрахунку кількості рослин потрібно брати лише ті, які мають самостійний корінь. Кількість стебел рослини в розрахунок не береться. При цьому діяння кваліфікується за ч. 2 ст. 310 також і в разі, коли загальна кількість рослин двох видів - снотворного маку або конопель - становить п'ятсот і більше рослин.

* * *

Закон України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" у редакції від 22 грудня 2006 р.

Порядок ліцензування діяльності, пов'язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Затверджений постановою Кабінету Міністрів України N 1387 від 5 грудня 2007 р.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства охорони здоров'я України N 39/66 від 20 лютого 2001 р.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з культивування та використання рослин, що містять наркотичні засоби, для промислових цілей. Затверджені наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства аграрної політики України N 92/173 від 21 червня 2001 р.

Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з культивування та використання рослин, що містять наркотичні засоби, для промислових цілей. Затверджений наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства аграрної політики України N 100/343 від 18 вересня 2003 р.

Порядок знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, визнаних непридатними для подальшого використання або переробки, а також відходів, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини. Затверджений постановою Кабінету Міністрів України N 299 від 28 березня 2001 р.

Порядок знищення рослин, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини, а також відходів таких рослин. Затверджений постановою Кабінету Міністрів України N 743 від 1 червня 2002 р.