Стаття 311. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів

1. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів з метою їх використання для виробництва або виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин - караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великих розмірах, або з метою збуту, а також незаконний збут прекурсорів - караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

3. Дії, передбачені частиною першою, вчинені організованою групою або в особливо великих розмірах, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією майна.

4. Особа, яка добровільно здала прекурсори, що призначалися для виробництва або виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин, і вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов'язаних із незаконним обігом прекурсорів, наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, звільняється від кримінальної відповідальності за незаконні їх виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання (частина перша цієї статті).

Коментар:

1. При застосуванні норм цієї статті слід використовувати коментар до статей 307, 309. Йдеться, зокрема, про: поняття таких ознак об'єктивної сторони, як незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів; окремі ознаки суб'єктивної сторони; деякі кваліфікуючі ознаки; умови звільнення від кримінальної відповідальності.

2. Предметом злочину є прекурсори. Про їх поняття див. Загальні положення до цього розділу.

3. При вирішенні питання щодо незаконності дій, передбачених ст. 311, необхідно враховувати, що законодавством встановлено спеціальний правовий режим обігу прекурсорів, який в основному не відрізняється від правового режиму обігу наркотичних засобів і психотропних речовин. Законом України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" визначено, що діяльність з обігу прекурсорів, включених до таблиці IV Переліку, на території України здійснюється юридичними особами всіх форм власності в порядку, встановленому цим Законом та прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами. Юридичні особи можуть придбавати та використовувати у власному виробництві такі речовини за наявності у них ліцензії на цей вид діяльності. Юридичним особам не дозволяється придбавати, зберігати та використовувати у власному виробництві прекурсори в обсягах, що перевищують їх виробничі потреби. Суб'єктам господарювання роздрібної торгівлі забороняється оптова реалізація прекурсорів, включених до списку N 1 таблиці IV Переліку (ч. 4 ст. 17, ст. 29).

4. Суб'єкт злочину загальний.

5. Обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони злочину є спеціальна мета - незаконні дії з прекурсорами вчиняються з метою їх використання для виробництва або виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин.

6. Серед кваліфікуючих ознак цього злочину слід виділити вчинення незаконних дій з прекурсорами з метою збуту, яка також належить до обов'язкових ознак суб'єктивної сторони цього злочину (ч. 2 ст. 311). Але зазначена мета не існує самостійно, а є доповненням мети основного складу злочину (ч. 1 ст. 311), яку умовно можна назвати головною,- без неї взагалі не буде аналізованого складу злочину.