Стаття 311. Плата за перевезення вантажів

1. Плата за перевезення вантажів та виконання інших робіт, пов'язаних з перевезенням, визначається за цінами, встановленими відповідно до законодавства.

Коментар:

1. Провізна плата - це плата за перевезення вантажів і виконання робіт, пов'язаних з перевезенням.

Ціна перевезення вантажу визначається згідно з тарифами, які діють на тому чи іншому виді транспорту, або за згодою сторін. Так, тарифи за перевезення вантажу морським транспортом визначаються відповідно до наказу Мінтрансу України "Про затвердження Збірника тарифів на комплекс робіт, пов'язаних з обробленням вантажів у портах України" N 392 від 31.10.95 р. (в редакції наказу Мінтрансу N 188 від 12.03.2003 р.). На залізничному транспорті застосовується Збірник тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом України, затверджений наказом Мінтрансу України від 15.11.99 р. N 551. Аналогічно Мінтранс затверджує тарифи, які використовуються щодо перевезень повітряним, автомобільним транспортом тощо.

Провізна плата сплачується вантажовідправником, оскільки це його обов'язок за договором перевезення вантажу. Проте остаточні розрахунки провадяться з вантажоодержувачем у пункті призначення.