Стаття 5. Застосування права у зв'язку з заподіянням судном шкоди

У разі заподіяння судном шкоди, що не передбачена статтями 296 і 314 цього Кодексу, відшкодування завданих збитків регулюється законодавством держави, де мала місце дія або інша обставина, що стала підставою для вимоги про відшкодування шкоди, а якщо шкода заподіяна у відкритому морі, - законодавством держави, під прапором якої плаває судно. 

Коментар:

Заподіяння судном шкоди може мати місце в в різних випадках, в тому числі:

 (а) у разі зіткнення суден (ст. ст. 296 - 297 КТМУ);

 (б) у разі заподіяння ядерної шкоди судном, обладнаним ядерною установкою (ст. ст. 313 - 325 КТМУ).

Правила відшкодування шкоди, відповідно, наведено: (а) щодо випадків зіткнення суден - у ст. 296 КТМУ, (б) щодо заподіяння ядерної шкоди - ст. 314 КТМУ. Необхідність окремого врегулювання цих питань пояснюється вимогами відповідних міжнародних правових актів, а саме: Конвенції ООН з морського права 1982 р., Міжнародної конвенції для об'єднання деяких правил відносно зіткнення суден 1910 р., Конвенції про ядерну безпеку 1994 р., Віденської конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду 1997 р., Конвенції ООН про цивільну відповідальність у галузі морських перевезень ядерних матеріалів 1971 р., Міжнародної конвенції про відповідальність операторів ядерних суден 1962 р. та інших.

Щодо інших можливих випадків слід застосовувати правило коментованої статті, відповідно до якої: відшкодування завданих збитків регулюється законодавством держави, де мала місце дія або інша обставина, що стала підставою для вимоги про відшкодування шкоди, а якщо шкода заподіяна у відкритому морі, - законодавством держави, під прапором якої плаває судно. В цьому випадку деякі науковці говорять про принцип відповідальності за територією спричинення збитків.