Стаття 25. Заходження ядерного судна у води України

Ядерне судно має право зайти в територіальне море України за усіх таких умов:

а) якщо порт оголошено відкритим для заходження ядерних суден;

б) якщо інформацію про безпеку цього судна заздалегідь подано центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері транспорту, і органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки;

в) якщо центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері транспорту, і орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки не забороняють це заходження.

 

Коментар:

 

З огляду на те, що ядерне судно - це окрема категорія суден (див. коментар до ст. 15), яке обладнане ядерною енергетичною установкою і становить значну загрозу для людства, в коментованій статті йдеться про можливість заходження ядерних суден у води України за визначених умов, дотримання яких забезпечує безпеку. До таких умов відносяться наступні:

а) порт, в який заходить ядерне судно, повинен бути оголошений відкритим для заходження ядерних суден;

б) інформація про безпеку ядерного судна повинна заздалегідь подаватися центральному органу виконавчої влади в галузі транспорту і центральному органу виконавчої влади в галузі ядерного регулювання;

в) відсутність заборони на заходження ядерного судна з боку центрального органу виконавчої влади в галузі транспорту і центрального органу виконавчої влади в галузі ядерного регулювання.