Стаття 284. Визначення вартості пожертвуваного вантажу

Збитки від пошкодження або втрати пожертвуваного вантажу, що відшкодовуються у порядку розподілу загальної аварії, визначаються відповідно до вартості на момент розвантаження, яка визначається за рахунком, виставленим одержувачеві вантажу, а в разі відсутності рахунку - за його відвантажувальною вартістю. Вартість на момент розвантаження включає вартість страхування і фрахту, крім тих випадків, коли фрахт перебуває на ризику інших інтересів, ніж вантаж. 

У разі продажу пошкодженого вантажу збитки, що відшкодовуються, визначаються різницею між його вартістю у непошкодженому стані, яка визначається згідно з частиною першою цієї статті, і чистою виручкою від його продажу.

Коментар:

Зміст коментованої статті відповідає правилу XVI Йорк-Антверпенських правил, відповідно до якого визначається момент, з якого повинна нараховуватися вартість втраченого або пошкодженого вантажу, а також порядок визначення цієї вартості:

А) Вартість втраченого або пошкодженого вантажу визначається не на момент прибуття судна в порт, а на момент розвантаження.

Б) Вартість втраченого або пошкодженого вантажу нараховується на підставі рахунку, виставленого одержувачеві вантажу, а в разі відсутності рахунку - за його відвантажувальною вартістю.

В) Вартість втраченого або пошкодженого вантажу включає вартість страхування і фрахту, крім тих випадків, коли фрахт перебуває на ризику інших інтересів, ніж вантаж.

В ч. 2 коментованої статті наведено спеціальне правило визначення вартості пошкодженого вантажу, яке застосовується виключно у випадках продажу пошкодженого вантажу. В цьому разі збитки, що відшкодовуються, визначаються різницею між його вартістю у непошкодженому стані і чистою виручкою від його продажу.