Стаття 288. Диспашери

Наявність загальної аварії встановлюється і розрахунок по її розподілу (диспаша) складається за заявою заінтересованих осіб диспашерами.

Коментар:

Розподіл загальної аварії - це процес, який потребує спеціальних знань та досвіду. Тому в більшості випадків розподіл загальної аварії доручається фахівцям з цього питання - диспашерам. В якості диспашерів можуть бути представлені відповідні компанії або посадові особи, що працюють у складі асоціацій диспашерів (наприклад при Торгово-промисловій палаті).

Процес розподілу загальної аварії починається із звернення зацікавлених осіб до диспашера із відповідною заявою. Диспашер розглядає таку заяву і виносить відповідну постанову (про визнання або невизнання загальної аварії). Зазначимо, що у правилі E Йорк-Антверпенських правил також визначаються: (а) строк, протягом якого диспашеру може бути подана заява, - протягом 12 місяців з дня завершення морського підприємства; (б) письмова форма заяви, з якою пов'язується звернення до диспашера.

На підставі зібраних матеріалів по загальній аварії диспашер складає розрахунок по розподілу загальної аварії, який називається диспаша.