Стаття 343. Термін для заяви

У порту України заява про морський протест робиться протягом двадцяти чотирьох годин з моменту оформлення приходу судна в порт. Якщо подія, що зумовлює необхідність заяви морського протесту, сталася в порту, протест повинен бути заявлений протягом двадцяти чотирьох годин з моменту події.

Коментар:

Згідно зі ст. 94 Закону України "Про нотаріат" заява про морський протест має бути подана нотаріусу в порту України в строки, встановлені чинним законодавством України.

В коментованій статті визначені два види строків для подачі заяви про морський протест:

1) Якщо подія мала місце в порту, то заява про морський протест повинна бути подана протягом двадцяти чотирьох годин з моменту події.

2) Якщо подія сталася під час плавання судна, то заява про морський протест повинна бути подана протягом двадцяти чотирьох годин з моменту оформлення приходу судна в порт після події.

Час прибуття судна в порт може визначатися відповідно до записів у судновому журналі або відповідно до довідки, що видається капітаном порта.

Якщо подія сталася під час плавання судна, то заява, як правило, подається у першому порту, в який зайшло судно. Але якщо за обставинами рейсу це робити недоцільно (наприклад, щоб не витрачати час, оскільки після цього судно прямує у порт розвантаження), то заява може бути зроблена не у першому порту після події.

Під час подачі заяви про морський протест нотаріус ставить відмітку про час подачі й засвідчує особу капітана судна.