Стаття 212(15). Порушення порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії

Порушення порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії, якщо у зазначених діях відсутній склад злочину, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Коментар:

Об'єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері охорони конституційного ладу України та виборчого процесу, спрямовані на забезпечення дотримання належного порядку фінансування агітації.

Об'єктивна сторона цього правопорушення полягає в порушенні порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії. У випадку порушення встановленого законом порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки у великому розмірі, дане діяння слід кваліфікувати за ст. 159і Кримінального кодексу України.

Суб'єктами цього правопорушення може бути як громадяни так і посадові особи. Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі умислу.

Протокол про зазначене правопорушення мають право складати голова, заступник голови, секретар, інші члени виборчої комісії, комісії з референдуму.

Справи про правопорушення, передбачені цією статтею, розглядаються суддями районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.