Стаття 72. Режим у дисциплінарному батальйоні

1. Засуджені військовослужбовці зобов'язані додержуватися вимог режиму, встановлених цим Кодексом та нормативно-правовими актами Міністерства оборони України.

2. Під час відбування покарання в дисциплінарному батальйоні всі засуджені військовослужбовці незалежно від їхнього військового звання та характеру попередньої служби перебувають як солдати і носять єдині встановлені для даного дисциплінарного батальйону форму одягу та знаки розрізнення.

Коментар:

Стаття, що коментується, визначає режим у дисциплінарному батальйоні. Режим покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні має низку ознак, які характерні позбавленню волі. Зокрема, особи, що відбувають це покарання знаходяться постійно, впродовж усього строку відбування покарання, в умовах суворого нагляду і виводяться на роботу під конвоєм.

Відбуваючи покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні, особа продовжує нести військову службу. Засуджені, залишаючись по своєму правовому стану військовослужбовцями, носять погони рядового складу. Матеріальне постачання вони одержують, як військовослужбовці строкової служби; їхні родичі не позбавляються пільг, установлених для сімей військовослужбовців. Засуджені поряд із продуктивною працею займаються бойовою і політичною підготовкою.

Усі службові та жилі приміщення, призначені для розташування підрозділів охорони, обслуговування, сержантів дисциплінарних рот, квартири військовослужбовців, склади стрілецької зброї та боєприпасів розміщують поза територією (зоною), де тримають засуджених.

Територія (зона), на якій розташовані жилі та інші будівлі й споруди, призначені для розміщення та обслуговування засуджених, повинна бути обгороджена міцним парканом суцільного заповнення заввишки не менш як 2,5 м. Зверху на паркані влаштовують козирок з колючого дроту у два ряди. На паркані або в забороненій смузі обладнують технічні засоби охорони.

Двері контрольно-пропускних пунктів і вхідні ворота у розташування дисциплінарного батальйону повинні бути завжди зачинені на замок, їх відчиняють за розпорядженням чергового батальйону.

Вікна і двері приміщень, в яких розміщують засуджених, обладнують металевими гратами. У приміщеннях уночі має горіти чергове освітлення.

На роботу і заняття за межі розташування дисциплінарного батальйону засуджених виводять у складі відділення чи взводу (із записом про це у книзі виходу та повернення засуджених) під охороною озброєного конвою і командою відповідних командирів.

Кількість конвойних визначає в кожному окремому випадку командир дисциплінарного батальйону, вона повинна забезпечувати надійну охорону засуджених і належний контроль під час роботи чи занять.

Автомобільний транспорт, який в'їжджає і виїжджає з території (зони), оглядає черговий батальйону.

У виняткових випадках засудженим, які стали на шлях виправлення, може бути дозволено пересування без конвою, якщо це необхідно за характером роботи, яку вони виконують.

Дозвіл на пересування без конвою оформляє наказом командир дисциплінарного батальйону.

Конвойні несуть службу відповідно до вимог Положення про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України. Вони зобов'язані забезпечити, щоб засуджені не допускали порушень установленого порядку і не спілкувались зі сторонніми особами.

Про всі порушення, вчинені засудженими, конвойні доповідають відповідному командиру.

У разі втечі засудженого, вчинення ним нападу або опору конвойні мають право застосовувати у встановленому порядку зброю.

Посилки, передачі та бандеролі, що надходять на ім'я засудженого, підлягають огляду. Порядок огляду та вручення їх засудженим установлює командир дисциплінарного батальйону. При цьому відкривають зазначені поштові надходження та вилучають з них вміст самі засуджені, яким вони адресовані, в присутності чергового батальйону або офіцера роти.

Вручення листів, що надходять, провадить старшина роти або заступник командира взводу, в присутності якого засуджені зобов'язані їх відкрити. Зміст листів перевірці не підлягає.

Якщо засуджений відмовиться відкрити посилку, передачу, бандероль, лист та вилучити з них вміст, це здійснює старшина роти в присутності офіцера підрозділу і санітарного інструктора. У разі виявлення заборонених речей складають акт.

У разі виявлення у посилці, передачі, бандеролі, листі речей або предметів, які засудженому мати заборонено, їх вилучають, заносять до опису особистих речей засудженого і зберігають разом з іншими його особистими речами до закінчення строку відбування покарання.

Зброю, ножі, отруйні та наркотичні речовини вилучають і засудженому не повертають. Про виявлення таких предметів і речовин складають акт, а про їх вилучення командир дисциплінарного батальйону негайно повідомляє прокурора.

Розпорядок дня в дисциплінарному батальйоні встановлює командир батальйону. У розпорядку дня має бути передбачено роботу на виробництві не менш як 8 годин, нічний сон - 8 годин, приймання їжі - три рази на день, по одному дню на тиждень - для навчальних занять, парково-господарських робіт та відпочинку.