Стаття 73. Побачення і телефонні розмови засуджених військовослужбовців

1. Засуджені військовослужбовці мають право на короткострокові і тривалі побачення.

2. Короткострокові побачення з родичами чи іншими особами надаються один раз на місяць тривалістю до чотирьох годин у спеціально обладнаному приміщенні під контролем представника дисциплінарного батальйону у вільний від роботи та занять час у дні і години, встановлені командиром дисциплінарного батальйону.

3. Тривалі побачення надаються тільки з близькими родичами один раз на три місяці тривалістю до трьох діб з правом спільного проживання в спеціально обладнаних приміщеннях дисциплінарного батальйону. На час тривалого побачення засуджені військовослужбовці звільняються від роботи і занять.

4. У порядку, встановленому командиром дисциплінарного батальйону, засуджені військовослужбовці можуть вести телефонні розмови без обмеження їх кількості.

5. Для одержання правової допомоги засудженим військовослужбовцям можуть надаватися побачення з адвокатом або іншим фахівцем у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, наодинці. Таке побачення не може бути обмежене в часі.

Коментар:

Стаття, що коментується, передбачає процедуру побачення і телефонні розмови засуджених військовослужбовців. Під час відбування покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні засуджені військовослужбовці позбавляються певних прав, але за ними чинним законодавством зберігаються всі інші права. Серед таких прав слід виділити короткострокові побачення з родичами чи іншими особами, які надаються один раз на місяць, тривалістю до чотирьох годин у спеціально обладнаному приміщенні під контролем представника ДБ у вільний від роботи та занять час у дні і години, встановлені командиром ДБ.

Тривалі побачення надаються тільки з близькими родичами один раз на три місяці, тривалістю до трьох діб з правом спільного проживання в спеціально обладнаних приміщеннях ДБ. На час тривалого побачення засуджені військовослужбовці звільняються від роботи і занять.

У порядку, встановленому командиром ДБ, засуджені військовослужбовці можуть вести телефонні розмови з близькими родичами. На прохання засудженого військовослужбовця короткострокове або тривале побачення може бути замінено телефонною розмовою.

Для одержання правової допомоги засудженим військовослужбовцям можуть надаватися побачення з адвокатом або іншим фахівцем у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, наодинці. Таке побачення не може бути обмежене в часі.