Стаття 103. Запобігання забрудненню вод добривами і хімічними засобами захисту рослин

З метою запобігання забрудненню вод сільськогосподарські, лісогосподарські підприємства, селянські (фермерські) господарства та громадяни зобов'язані дотримувати встановлених правил зберігання, транспортування та використання добрив, хімічних засобів захисту рослин та інших токсичних препаратів і речовин.

Коментар:

Правила "зберігання, транспортування та використання добрив, хімічних засобів захисту рослин та інших токсичних препаратів і речовин" є обов'язковими для абсолютно усіх суб'єктів (не лише згаданих у коментованій статті), виходячи із їх правової природи. Такі правила встановлюються на підставі ЗУ "Про пестициди та агрохімікати" та "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" головним державним санітарним лікарем України. Зокрема, в Україні діють Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів в народному господарстві України від 18.12.96 N 382.

Правила зберігання, транспортування та використання добрив, хімічних засобів захисту рослин та інших токсичних препаратів і речовин встановлюються також ст. 18 ЗУ "Про захист рослин", ВНТП-46.17-21.97 "Склади хімічних, біологічних засобів захисту рослин та склади мінеральних добрив в тепличних комбінатах та теплицях", ДБН В.2.2-7-98 "Будинки і споруди. Будівлі і споруди по зберіганню мінеральних добрив та засобів захисту рослин".